Seperti orang Melayu, setiap kali hari Raya Aidilfitri semestinya kuih semperit, batang buruk dan tat nanas yang menjadi hidangan kuih atau manisan untuk tetamu.
Bagi kaum iban, kuih atau manisan cakar ayam ini yang menjadi menu wajib setiap kali Hari Gawai.
Cakar ayam ini diperbuat daripada ubi keledek dan bersira dengan gula melaka, rasa dia pula sangat rangup dan berlemak manis.
HINAVA GINAPAN
Cara penyediaan makanan ini sama seperti Umai dan boleh dianggap seperti kerabu juga.
Cuma yang berbeza, isi ikan atau sotong yang digunakan akan dimasak terlebih dahulu sebelum digaul bersama dengan bawang, cili, limau kasturi dan garam.
Satu makanan tradisional Iban yang namanya sangat unik seolah-olah berasal dari Brazil.
Penganan merupakan kuih tradisional kaum Iban yang sangat popular dan sering menjadi makanan wajib ketika perayaan hari Gawai.
Ianya diperbuat daripada tepung beras dan beberapa bahan lain sebelum dijadikan doh untuk digoreng.
Comments
Post a Comment